Kabouterparachute

Je onderzoekt op welke manier je een parachute kan ontwerpen die voor een zachte landing zorgt.

Benodigdheden

  • kleine popjes/kabouters om aan de parachute te hangen
  • materialen om het zeil van de parachute te maken: verschillende soorten papier, verschillende textielsoorten (dik, dun, verschillende materiaalsoorten), verschillende soorten plastiek (plastic zakken, )
  • materialen om zeil mee te bevestigen: touwen, scharen, plakband, verschillende lijmsoorten, …

Verloop

Probleemstelling: de kabouters gaan op reis naar het grote sprookjesbos. Het vliegtuig waarin ze zitten kan hier echter niet landen, dus moeten ze eruit springen met een parachute. Ontwerpen jullie een parachute? De kabouters willen wel een zachte landing, test de parachutes dus zeker uit!
Kort functioneel waarnemen van de beschikbare materialen. Aandacht voor afspraken in functie van veiligheid (bv. gebruik van plastiek zakken).
Ontwerpen en maken van een parachute: keuze voor een bepaalde vorm, bepaald materiaal, bepaalde manier van vasthechten. Hierop kunnen vervolgens variaties gemaakt worden, of bijsturingen gedaan worden, om het ontwerp te optimaliseren.
Het ontwerp wordt meerdere keren uitgetest, door van een bepaalde hoogte naar beneden te laten vallen, met het figuurtje eraan bevestigd: vertraagt de parachute de val? Landt de kabouter zacht? Na de test volgt vaak weer een bijsturing van het ontwerp.

Aandachtspunten bij de begeleiding

De kinderen stimuleren om hun ontwerp geregeld te testen en te verfijnen, om zo goed mogelijk aan de criteria te laten voldoen.
Algemene aandachtspunten voor het begeleiden vind je hier