Hoe help je de kat veilig uit een hoge boom?

Je onderzoekt op welke manier je de kat, die hoog in de boom zit, zo snel mogelijk en op een veilige manier naar beneden kan brengen.

Verloop

Probleemstelling: de kat zit hoog in de boom, maar durft niet meer naar beneden. Er dreigt echter een onweer, de kat moet dus zo snel mogelijk uit de boom geraken. Maar dat moet natuurlijk op een veilige manier gebeuren. We onderzoeken wat we kunnen maken om de kat zo snel en zo veilig mogelijk beneden te krijgen.
Kort functioneel waarnemen van de beschikbare materialen, met aandacht voor afspraken in functie van veiligheid (bv. snijmes of lijmpistool) en verkwisting (bv. gebruik van hechtingsmaterialen).
Ontwerpgesprek, ontwerptekening of brainstorm over mogelijke manieren om de kat heelhuids en snel naar beneden te krijgen.
Onderzoeken hoe we dit transportsysteem in elkaar kunnen steken. Hierbij wordt constant uitgetest of de kat erin kan getransporteerd worden, en of dit op een veilige manier kan gebeuren. Ook de snelheid is van tel, dus wordt het geoptimaliseerd om zo snel mogelijk te gaan.
Onderzoeken of er gebruik kan gemaakt worden van een naar beneden hellende tak, in deze activiteit weergegeven als een plank (optioneel). Bij gebruik van deze helling, waarvan het transportsysteem naar beneden kan rijden of glijden, kan het oppervlak van de helling zelf ook aangepast worden om het proces te versnellen.
Terugblik, waarbij kinderen tijdens en/of na de activiteit verwoorden hoe ze dit aangepakt hebben, wat ze onderzocht en ontdekt hebben.

Aandachtspunten

Door het transportsysteem zwaarder te maken, zal het sneller vooruitgaan. Als kinderen zelf niet op dergelijke ideeën komen, kan dit gestimuleerd worden door goede vragen te stellen: 'Hoe kan het nog sneller gaan? Welke materialen zou je hiervoor kunnen gebruiken? Wat zorgt ervoor dat iets snel gaat? …'

Benodigdheden
  • een kat of een ander figuurtje dat op een bepaalde hoogte wordt geplaatst
  • een houten plank, die als helling kan fungeren
  • materialen om een transportsysteem te ontwikkelen (bij voorkeur kosteloos materiaal): kartonnen of plastic dozen, lege plastic flessen, bekertjes, kartonnen bordjes, satéstokjes, rietjes, dopjes, kurken, bierviltjes, …
  • materialen om vast te hechten: verschillende soorten lijmen, plakband, touw, elastiekjes, nagels, hamer, nietjesmachine, paperclips, splitpennen, scharen, snijmes (enkel voor begeleider), ballonnen, …
  • andere materialen bv. om kat veiliger te transporteren: isomo verpakkingsmaterialen, noppenplastic, verschillende soorten textiel, watten, vilt, …
  • materialen om het transportsysteem sneller te laten vooruitbewegen: gewichtjes of knikkers, kaars, textiel, …

Thema

Leeftijd