Waarom poetsen we onze tanden met tandpasta en een tandenborstel?

Je ontdekt wat het effect is van poetsen, en we vergelijken verschillende soorten tandpasta en andere zeep om na te gaan wat best werkt.

Verloop

Kort functioneel waarnemen van de beschikbare materialen: poets- en reinigingsmaterialen. Aandacht voor afspraken in functie van veiligheid (bv. niet in de mond uittesten, wel op de eieren) en verkwisting (bv. gebruik tandpasta).
Onderzoeken met welke tandpasta of andere zeep we de eieren best schoon krijgen.
Onderzoeken met welk poetsmateriaal dit best lukt: hiervoor wordt telkens dezelfde zeep of tandpasta gebruikt, om het effect van het poetsmateriaal te kunnen vergelijken.

Hoofdvragen

We poetsen onze tanden twee keer per dag, maar waarom eigenlijk? Omdat we geen onderzoekjes kunnen doen met onze eigen tanden, zoeken we iets dat ongeveer dezelfde samenstelling heeft. Eieren hebben een kalkschaal, waardoor we ze kunnen gebruiken voor het tandenonderzoek. Wat als we de eieren een nacht in cola hebben laten weken? Hoe krijgen we ze dan terug schoon?

Aandachtspunten

Stimuleren om bij het vergelijken van het poetsmateriaal steeds dezelfde zeep of tandpasta te gebruiken, om zo te kunnen vergelijken. Meten en vergelijken hoeveel van elke tandpasta of zeep ongeveer nodig was om het ei schoon te krijgen. Timen met zandloper of ander meetinstrument hoe lang het duurt om een ei schoon te krijgen met de verschillende zeepsoorten. Algemene aandachtspunten voor het begeleiden vind je hier.

Benodigdheden
  • eitjes (eventueel andere voorwerpen van kalk, zoals schelpen, kalksteen, …) die een nacht in cola, bietensap, … geweekt hebben
  • materialen om te poetsen: tandenborstels voor volwassenen, kinderen, met zachte of harde haren, elektrische tandenborstel, andere borstels, penselen, stokjes (verwijzing naar bepaalde landen waar tanden zo gepoetst worden), …
  • reinigende materialen: verschillende soorten tandpasta, verschillende vloeibare zeepsoorten (geen toxische zeep – hoewel het niet de bedoeling is dat kinderen dit in de mond nemen voorkom je problemen door gebruik te maken van niet-toxische zepen)

Onderwerp

Type

Leeftijd

Bron

Activiteit Annelies Declerck in het kader van haar bachelorproef aan de opleiding Bachelor in het kleuteronderwijs aan de Arteveldehogeschool ‘Tandpasta! Onderzoekend aan de slag met kleuters’ i.s.m. Technopolis, het Vlaamse doe-centrum voor wetenschap en technologie, academiejaar 2013-2014.