Kan je witte tandpasta zelf kleuren of doen geuren?

Kunnen we zelf een kleurtje toevoegen aan onze tandpasta of hem lekker doen ruiken?

Verloop

Kort functioneel waarnemen van de beschikbare materialen. Aandacht voor afspraken in functie van verkwisting (bv. kleine hoeveelheden tandpasta kleuren, niet teveel voedingsmiddelen verbruiken) en veiligheid (bv. gebruik van messen).

Onderzoeken welke materialen kleur afgeven, door deze fijn te maken op verschillende mogelijke manieren. Vervolgens kunnen ze gemengd worden met een kleine hoeveelheid tandpasta, om na te gaan of ze deze effectief een kleur geven.
Onderzoeken welke materialen geur afgeven, of op welke manier de geur kan geëxtraheerd worden, door deze fijn te maken op verschillende mogelijke manieren. Eventueel kan dit gemengd worden met water, om vervolgens te zeven zodat geen kleine deeltjes achterblijven in de tandpasta (zie ook aandachtspunten bij de begeleiding). Vervolgens kan dit gemengd worden met een kleine hoeveelheid tandpasta, om na te gaan of deze er effectief een (andere) geur door krijgt.

Mogelijk extra onderzoekje: geeft deze tandpasta nu geen kleur af op onze tanden? Dit kan getest worden door kalkhoudende materialen (analoog aan tanden) zoals schelpen te 'poetsen' en het effect te bekijken.

Hoofdvragen

Tandpasta bestaat in tal van verschillende kleuren. Maar wat hebben we nodig om witte tandpasta zelf een kleurtje te geven? Kan tandpasta ook paars of oranje worden?

Aandachtspunten

Als er restjes materiaal in de gemengde tandpasta te zien zijn, kunnen de kinderen gestimuleerd worden om dit opnieuw te maken, maar dan zonder restjes in de tandpasta. Hiervoor kunnen ze bijvoorbeeld een zeef gebruiken, maar laat de kinderen zelf op zoek gaan naar een oplossing, zeg hen dit zeker niet voor. Als de kleurende materialen niet veel kleur afgeven, stimuleren om het fijner te maken of te pletten. Nagaan of het behaalde kleur ook is wat verwacht hadden werd, en of ze dit nog kunnen verbeteren?
Algemene aandachtspunten voor het begeleiden vind je hier.

Verdieping & verbreding

Interesse in meer? Maak een traject met volgende activiteiten:

Benodigdheden
  • witte tandpasta om zelf te kleuren
  • materialen om mee te kleuren: fruit zoals rode vruchten, bosbessen, citroen, andere voedingswaren met een felle kleur
  • natuurlijke materialen om tandpasta te laten geuren: olie, citroensap, lavendel, kruiden, …
  • werkmaterialen om geur (of kleur) vrij te maken: vijzel, potjes en scharen, snijplankjes en messen, zeven van verschillende formaten, water, …
Bron

Activiteit Annelies Declerck in het kader van haar bachelorproef aan de opleiding Bachelor in het kleuteronderwijs aan de Arteveldehogeschool ‘Tandpasta! Onderzoekend aan de slag met kleuters’ i.s.m. Technopolis, het Vlaamse doe-centrum voor wetenschap en technologie, academiejaar 2013-2014.