75 Activiteitenfiches gevonden

Welk dier zou jij willen zijn in het speelbos van Puyenbroeck? Een egel? Een hagedis? Een bosmier? Bouw een klein kamp voor jezelf als dier om je te beschermen tegen hete zomers, wilde stormen en overstromingen.  

Deze activiteit hoort tot de Wonderlijke Wandeling. Het monster van Puyenbroeck.

Ga op zoek naar blaadjes, takjes, gevleugelde nootjes ('helikoptertjes') … en probeer als een creatieve wetenschapper iets te maken dat draait. Experimenteer verder tot je eigen windmolen.

Deze activiteit hoort tot de Wonderlijke wandeling. Het monster van Puyenbroeck.

Heb je al eens een ree gezien? Of een wild konijn of haas? Dieren zijn vaak schuw en snel weg, zeker zoogdieren. Maar je kan ze wel op een andere manier spotten ... als je sporen zoekt! 

Deze activiteit hoort tot de Wonderlijke Wandeling. Het monster van Puyenbroeck.

FWIEEEEET! Als je verdwaald bent in het bos dan moet je fluiten. Gillen kan ook, maar fluitsignalen kan iemand van verder horen. Je kan niet op je vingers fluiten, zeg je? Geen probleem, je vindt wel iets anders in de natuur!

Deze activiteit hoort tot de Wonderlijke Wandeling. Het monster van Puyenbroeck.

Hoe vindt een vleermuis de weg in het donker? Hoe komt het dat ze nergens tegen vliegen? Word voor even zelf een vleermuis!

Deze activiteit hoort tot de Wonderlijke Wandeling. Het monster van Puyenbroeck.

Denk eens aan bruggen die je kent uit je buurt. Het zijn er best veel, he? Hoe komt het eigenlijk dat die nooit instorten? Hoe bouw je een stevige brug?

Geef een tak in de vorm van de letter Y aan een kind. Meteen wordt de tak gezien als katapult. Met een rekker en besjes, noten of steentjes op de grond en je kan een hele namiddag spelen.

Wat maakt een katapult tot een goeie katapult? Welk model is het best? Hoe kan de katapult verder vuren?
Je ontwerpt en onderzoekt in deze activiteit de verschillende aspecten van een katapult. Je leert de juiste materiaalkeuze maken en probeert verschillende modellen uit.

Bij baseball komt veel techniek kijken om de bal zo ver mogelijk te slaan. Het is dan ook moeilijk om de bal te raken

Ontwerp zelf een manier om de bal zo ver mogelijk te krijgen.

Sommige dieren zien dingen die wij niet kunnen zien. Zoals ultravioletlicht, een soort licht dat ook de zon uitstraalt. Bijen kunnen dit zien. Bloemen gebruiken dit als trucje om verborgen patronen alleen aan bijen te laten zien. Voor ons blijven ze geheim. Of niet?

Een gaatje maken in een zak vol water zonder morsen? Oh ja, jij kan dat!

Boing boing, boing. Ontdek hoe je je eigen stuiterbal kan maken! Pak ermee uit op de speelplaats of verzin een spelletje met je vrienden om te testen welke bal best stuitert.

Hoe zou jij een vuur doven? Bij een klein vuur zoals een kaars kan je er een glas over plaatsen, de kaars uitblazen, er water over gieten, … Maar wat als het vuur groter is? Dat kan je niet zomaar uitblazen. Een grote stolp heb je thuis ook niet altijd liggen. We zoeken naar een andere manier om het vuur te blussen.

Ontdek in deze activiteit hoe je je eigen indrukwekkende rookkanon maakt. Waarom? Omdat je daar heel originele boodschappen mee naar elkaar kan sturen! Of kaarsjes uitblazen. Of een stapel bekertjes omver blazen. Of je eigen gekke spel.

We dagen je uit om je haar, blikjes en andere kleine voorwerpen te laten bewegen zonder ze aan te raken. Is dit toverkracht, of vind jij de verklaring? 

Een eigen regenboog maken, wie droomt daar nu niet van? Ontdek hoe je met keukenpapier en stiften de mooiste regenboog tovert.