Wat is het effect van verschillende dranken op onze tanden?

Je onderzoekt wat het effect is van verschillende dranken op onze tanden. Aangezien we geen onderzoekjes kunnen doen met echte tanden, gebruiken we hiervoor eieren of ander kalkhoudend materiaal.

Verloop

Kort functioneel waarnemen van de beschikbare materialen.

De onderzoeksactiviteit bestaat uit twee delen.
1. Dranken selecteren: misschien denken de kinderen nog aan andere dranken, willen ze iets anders uittesten? Leg de eieren te week in de verschillende dranken.
2. Effect van de dranken bekijken op de eieren, kleuren vergelijken. Vervolgens kan onderzocht worden welke kleuren gemakkelijk te verwijderen zijn met tandpasta en een tandenborstel, en welke niet. Misschien is er verschil te zien tussen eieren die een korte en eieren die een langere periode in de vloeistof gelegen hebben?

Hoofdvragen

 We drinken allerlei dranken, maar wat is het effect van die dranken op onze tanden? Geven de dranken kleur af? Indien wel, krijgen we die kleur er dan gemakkelijk terug af met tandpasta en een tandenborstel?

Aandachtspunten

Om het kleurverschil goed te kunnen zien, kan gebruik gemaakt worden van staalkaarten uit de verfwinkel. Hierop kan aangeduid worden welke kleur de eieren oorspronkelijk hadden, en welke kleur ze na een nacht weken hebben. De verschillende eieren kunnen op die manier ook vergeleken worden.
Algemene aandachtspunten voor het begeleiden vind je hier.

Benodigdheden
  • verschillende dranken: cola, fruitsap, koffie, thee, limonade, (rode wijn), …
  • materialen om te onderzoeken: eieren, krijt, schelpen, kalksteen, …
  • materialen om schoon te maken: tandenborstels, tandpasta
  • werkmaterialen: kommetjes, schaaltjes

Onderwerp

Thema

Type

Bron

Activiteit Annelies Declerck in het kader van haar bachelorproef aan de opleiding Bachelor in het kleuteronderwijs aan de Arteveldehogeschool ‘Tandpasta! Onderzoekend aan de slag met kleuters’ i.s.m. Technopolis, het Vlaamse doe-centrum voor wetenschap en technologie, academiejaar 2013-2014.