44 Activiteitenfiches gevonden

Welk dier zou jij willen zijn in het speelbos van Puyenbroeck? Een egel? Een hagedis? Een bosmier? Bouw een klein kamp voor jezelf als dier om je te beschermen tegen hete zomers, wilde stormen en overstromingen.  

Deze activiteit hoort tot de Wonderlijke Wandeling. Het monster van Puyenbroeck.

Ga op zoek naar blaadjes, takjes, gevleugelde nootjes ('helikoptertjes') … en probeer als een creatieve wetenschapper iets te maken dat draait. Experimenteer verder tot je eigen windmolen.

Deze activiteit hoort tot de Wonderlijke wandeling. Het monster van Puyenbroeck.

Heb je al eens een ree gezien? Of een wild konijn of haas? Dieren zijn vaak schuw en snel weg, zeker zoogdieren. Maar je kan ze wel op een andere manier spotten ... als je sporen zoekt! 

Deze activiteit hoort tot de Wonderlijke Wandeling. Het monster van Puyenbroeck.

FWIEEEEET! Als je verdwaald bent in het bos dan moet je fluiten. Gillen kan ook, maar fluitsignalen kan iemand van verder horen. Je kan niet op je vingers fluiten, zeg je? Geen probleem, je vindt wel iets anders in de natuur!

Deze activiteit hoort tot de Wonderlijke Wandeling. Het monster van Puyenbroeck.

Hoe vindt een vleermuis de weg in het donker? Hoe komt het dat ze nergens tegen vliegen? Word voor even zelf een vleermuis!

Deze activiteit hoort tot de Wonderlijke Wandeling. Het monster van Puyenbroeck.

Geef een tak in de vorm van de letter Y aan een kind. Meteen wordt de tak gezien als katapult. Met een rekker en besjes, noten of steentjes op de grond en je kan een hele namiddag spelen.

Wat maakt een katapult tot een goeie katapult? Welk model is het best? Hoe kan de katapult verder vuren?
Je ontwerpt en onderzoekt in deze activiteit de verschillende aspecten van een katapult. Je leert de juiste materiaalkeuze maken en probeert verschillende modellen uit.

Sommige dieren zien dingen die wij niet kunnen zien. Zoals ultravioletlicht, een soort licht dat ook de zon uitstraalt. Bijen kunnen dit zien. Bloemen gebruiken dit als trucje om verborgen patronen alleen aan bijen te laten zien. Voor ons blijven ze geheim. Of niet?

Boing boing, boing. Ontdek hoe je je eigen stuiterbal kan maken! Pak ermee uit op de speelplaats of verzin een spelletje met je vrienden om te testen welke bal best stuitert.

Ontdek in deze activiteit hoe je je eigen indrukwekkende rookkanon maakt. Waarom? Omdat je daar heel originele boodschappen mee naar elkaar kan sturen! Of kaarsjes uitblazen. Of een stapel bekertjes omver blazen. Of je eigen gekke spel.

Een eigen regenboog maken, wie droomt daar nu niet van? Ontdek hoe je met keukenpapier en stiften de mooiste regenboog tovert.

Je onderzoekt op welke manier je zelf krijt maakt, waarmee je een prachtige tekening kan maken.

Bellen blazen blijft leuk. Daag jezelf uit en onderzoek met welke materialen je reuzegrote bellen kan blazen.

Je ontdekt op welke manier je een caleidoscoop kan maken, waarmee je kan onderzoeken welk effect verschillende spiegels en vulmaterialen hebben op het beeld.

Als je knijpt op de fles kan je je zelfgemaakt duikertje op en neer laten bewegen.  Magisch toch!?