14 Activiteitenfiches gevonden

Sommige dieren zien dingen die wij niet kunnen zien. Zoals ultravioletlicht, een soort licht dat ook de zon uitstraalt. Bijen kunnen dit zien. Bloemen gebruiken dit als trucje om verborgen patronen alleen aan bijen te laten zien. Voor ons blijven ze geheim. Of niet?

Een eigen regenboog maken, wie droomt daar nu niet van? Ontdek hoe je met keukenpapier en stiften de mooiste regenboog tovert.

Wat?! Paars bestaat niet? Hmm nee, niet echt. Wel in ons hoofd, maar niet in de lichtgolven die wij kunnen zien.

Deze activiteit hoort tot De Wonderlijke Wandeling. Met Ghislaine, de oudste gids van Gent.

Je onderzoekt op welke manier je zelf krijt maakt, waarmee je een prachtige tekening kan maken.

Je ontdekt op welke manier je een caleidoscoop kan maken, waarmee je kan onderzoeken welk effect verschillende spiegels en vulmaterialen hebben op het beeld.

De wereld zit vol mooie kleuren. Maar hoe zou de wereld eruit zien als we door een gekleurde bril kijken? 

Het lijkt je wel cool om onder de palmbomen te genieten van een heerlijk drankje? Hawaï een beetje te ver? Dan komt Hawaï naar jou! Drink je zelfgemaakte mocktail, een coole moleculaire cocktail. 

Hoe maak je natuurlijke verf? Wat heb je nodig om verf te maken?

Ontdek hoe je zelf de beste natuurlijke verf kan maken. Waarom? 

Omdat je heel schone schilderwerken met natuurlijke verf kan maken. Je kan je eigen gedachten en visie weergeven op een leuke, originele , creatieve en onderzoekende manier.  

Deze activiteit is een deelactiviteit van de workshop Cirkelbeke.

Link Cirkelbeke:

Het opkomen van cultuur, kunst, muziek, … is een deel van het menswordingsproces geweest. Het is een manier waarop de mens zijn gevoelens en gedachten uit. Dit kan op verschillende vlakken: tekenen, schilderen, dans, muziek, architectuur, … . Wat voor betere manier zou er dan ook zijn om de deelnemers zelf hun eigen idee te laten visualiseren en uit te drukken door ze zelf het ontwerp van hun circulair gebouw te laten tekenen en schilderen. Zo brengen we ook kleur in de stad en het huis dat we ontwerpen. 

Daarnaast denken ze verder na over de circulaire informatie, ideeën en tips die aangereikt zijn geweest tijdens de workshop of eigen vernieuwende ideeën. We zitten hier nog in de denkfase dus benadruk dat alles kan. Op het einde van het schilder- en denk- werk geven ze een kleine pitch over hun huis en de circulaire ideeën die ze erin verwerkt hebben.

Zie 'Cirkelbeke: inleiding'

Kunnen we zelf een kleurtje toevoegen aan onze tandpasta of hem lekker doen ruiken?

Vergeet eieren schilderen! Door een ei in azijn onder te dompelen krijg je mooie patronen. Door bepaalde delen van het ei af te dekken met behulp van verschillende materialen, verkleurt het ei op die afgedekte plaatsen niet. Hierdoor kan je mooie patronen zetten op het ei.

Je onderzoekt op welke manier je textiel kan kleuren met natuurlijke en andere materialen. 

Je onderzoekt op welke manier je papier kan maken vanuit oud/beschreven papier. Je ontdekt welk effect je bereikt met verschillende papiersoorten en combinaties, hoe je het papier vlak krijgt, hoe je het papier een kleurtje of een geurtje kan geven, ...

Je onderzoekt wat het effect is van verschillende dranken op onze tanden. Aangezien we geen onderzoekjes kunnen doen met echte tanden, gebruiken we hiervoor eieren of ander kalkhoudend materiaal.

Vergeet eieren schilderen! Door een ei in azijn onder te dompelen krijg je mooie patronen. Door bepaalde delen van het ei af te dekken met behulp van verschillende materialen, verkleurt het ei op die afgedekte plaatsen niet. Hierdoor kan je mooie patronen zetten op het ei.